Hoe wordt Aalter een smart city?

2019-09-11T07:00:00Z

Het gemeentebestuur bouwt een toekomstvisie uit met TomorrowLab en zal dit via het Living Tomorrow-platform omzetten naar pilootprojecten rond de toekomst van communicatie met de burger en de ondersteuning van startende bedrijven.

Het Smart City-traject Communicatie van de toekomst wil de digitale dienstverlening en communicatie met de burger versterken. Hiervoor zijn enkele nieuwe communicatiekanalen in ontwikkeling.

De kanalen laten je toe om in de toekomst eenvoudiger het gemeentebestuur te contacteren, op een zelfgekozen moment en plaats. Ze zullen in 2018 worden voorgesteld.

Slim stadsmeubilair: Het slim stadsmeubilair zal de digitale infoborden vervangen die je langs de weg en in het Sportpark tegenkomt. Het dient niet alleen om informatie in de kijker te zetten, maar je kan er evengoed vragen mee stellen aan het bestuur.

Chatbot: Deze automatische gesprekspartner kan antwoorden op heel wat courante vragen (zoals openingsuren of locaties), maar kan ook een afspraak met het bestuur voor je regelen of lokale verkeersinformatie meedelen. Je zal ermee kunnen chatten op verschillende kanalen, zoals de website, Facebook, het slim stadsmeubilair…

Smartphone applicatie: Via de gemeentelijke app sta je een stap dichter bij de informatie van het gemeentebestuur, lokale handelaars en verenigingen.

Hallo Pepper!
Daarnaast onderzoeken het gemeentebestuur en partner TomorrowLab het inzetten van robots bij lokale besturen. Volgende functionaliteiten zullen onderzocht worden: 

Kan een robot ingezet worden om bezoekers in het gemeentehuis te ontvangen en hen door te verwijzen of begeleiden naar de juiste locatie of gemeentelijk personeelslid?
Is het mogelijk om mondeling vragen te stellen aan een robot en hierop antwoord te krijgen? Staat de spraaktechnologie (in het Nederlands) al ver genoeg om dit optimaal te laten werken?
Hoe kan de samenwerking tussen robots en gemeentepersoneel er uitzien? Wat zijn hier mogelijke struikelblokken? Hoe kan een goede rolverdeling eruitzien? Hoe kunnen mensen en robots elkaar versterken?
Hoe reageren bezoekers van gemeentelijke faciliteiten op een robot? Zijn mensen hier klaar voor? Hoe verzekeren we dat het persoonlijke aspect van gemeentelijke dienstverlening gewaarborgd of zelf versterkt wordt?
Op basis van deze testen kan het gemeentebestuur met grondige voorkennis vervolgstappen definiëren en al dan niet beslissen om later zelf te investeren in een robot.

De Pepper-robot was begin december 2017 te vinden in het gemeentehuis. Pepper liet bezoekers op een laagdrempelige en ludieke manier kennis maken met de technologie.